EXPOSICIÓ

UNA MIRADA AL PASSAT PER A UN FUTUR MÉS SOSTENIBLE

L’exposició permanent ubicada dins l’església del monestir de Sant Pere de Casserres, que comença amb el lema d'”Una mirada al passat per a un futur més sostenible” consta d’un recorregut on podrem rememorar la vida que feien els monjos al monestir de Sant Pere de Casserres en relació amb els recursos naturals per tal d’explicar la situació actual i així recomanar maneres de contribuir a millorar els diversos problemes ambientals relacionats amb l’aigua, l’energia i la gestió de residus.

Al llarg de la història, la humanitat i la seva relació amb l’entorn ha canviat; hem passat d’un aprofitament dels recursos per a la subsistència, a un grau d’explotació d’aquests recursos. Així, l’exposició permanent, pretén aconseguir la reflexió dels visitants sobre la problemàtica de l’ús dels recursos naturals i aportar consells per millorar la relació amb l’entorn per tal d’aconseguir un món més just i verd.

Aigua
Aigua
Casserres no té cap font, però sí que té el pou o cisterna del claustre, i està envoltat de l'aigua del riu Ter per tres dels seus costats.
Energia
Energia
Una comunitat monàstica exigia tenir unes certes comoditats. La primera comoditat, després de l'aigua era la llum i l'escalfor a l'hivern. La llum anava lligada amb el foc.
Residus
Residus
Al monestir gairebé no es produïen residus, la majoria es reduïen a les defecacions i els clàssics femers. A més a més, la seva situació el feia molt còmode per a deslliurar-se'n.
Desplaçaments i Comunicació
Desplaçaments i Comunicació
Casserres no era un monestir aïllat i desconegut. El 1082, els seus fundadors van cedir i unir el monestir de Casserres a Sant Pere de Cluny, que era l'abadia més important d'Europa. Per això, Sant Pere de Casserres havia de tenir uns quants cavalls com a mitjà de transport.
Salut i Plantes Medicinals
Salut i Plantes Medicinals
Els monjos del monestir havien de procurar tots els mitjans per cuidar-se i atendre els seus malalts; per això tenien la infermeria o hospital.
Sostenibilitat i Economia
Sostenibilitat i Economia
Casserres va anar acumulant al llarg del temps un bon patrimoni de terres i també d'esglésies i de parròquies. Les terres hi contribuïen normalment amb béns materials, com blat o algun altre cereal; i les esglésies i parròquies, amb delmes i primícies.

HO HAN FET POSSIBLE: