SENDERISME I BTT

SENDER PR C-40 – SENDER DE VIC A SANT PERE DE CASSERRES

El sender de Vic a Sant Pere de Casserres combina a la perfecció una passejada en plena natura i un recorregut per un bon exemple de la història i de l’arquitectura de la comarca d’Osona i de Catalunya.

El 17 d’Abril de 1988 es va inaugurar el primer petit recorregut (PR) de la comarca gestionat íntegrament per la Unió Excursionista de Vic amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic. Un sender amb més de 40 anys d’història que disposa de dues versions de diferents nivells.

El recorregut ens passeja per alguns dels indrets més emblemàtics de la comarca amb molt significat històric, arquitectònic i de gran bellesa natural. La diversitat geològica, vegetal i animal hi son presents. La vista d’ocell sobre el Pantà de Sau no té precedents. Ens permet conèixer els diferents usos del territori, des d’una ciutat mitjana amb la seva indústria, zones residencials fins a petits pobles i masies. Una bona proposta per descobrir el territori de manera sostenible i saludable.

CAMÍ OLIBA

El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

Aquest recorregut es pot gaudir tant en a peu com en bicicleta i passa pel Monestir de Sant Pere de Casserres.

CAMÍ OLIBA A PEU

El recorregut a peu, passa pel monestir en dos trams de l’Etapa 3, la qual va de Vic a Ripoll, els trams van de Folgueroles a Sant Pere de Casserres i del monestir a Vilanova de Sau.

De Folgueroles a Casserres

L’etapa de Folgueroles a Casserres, és un clàssic a la comarca, i despunta per la seva qualitat cultural. Descobrim el territori Verdaguerià en combinació amb una increïble riquesa arquitectònica de masies i ermites romàniques, fins a culminar en el propi monestir de Sant Pere de Casserres, joia del romànic català. Pel camí, no val a menysprear la visita a Savassona on hi trobarem, a part d’escaladors joves i valents, tombes antropomorfes, petròglif ibèrics i unes vistes dels Pirineus, de la plana de Vic i del Collsacabra, gairebé de postal.

De Casserres a Vilanova de Sau

L’etapa de Sant Pere de Casserres a Vilanova de Sau, és una etapa sincerament bella. La bellesa i espectacularitat dels paisatges que d’ara endavant acompanyaran el camí per la zona de Sau i el Collsacabra, captiva íntimament.

És una etapa amb un bon desnivell, de pujada suau i descens vertical, però amb l’afegit del cingle en estat pur. El recorregut transcorre per camins antics que desprenen un sentiment de territori, de cultura i de permanència.

CAMÍ OLIBA EN BTT

El recorregut en BTT, passa Sant Pere de Casserres en l’etapa 3, la qual va de Vic a Ripoll, amb sortida de la Plaça Major de Vic pel casc antic per agafar una carril bici que ens portarà a un passeig per arribar a Calldetenes. Allà  agafarem la Ruta dels Molins,  un preciós sender que ens porta al poble de  Julià de Vilatorta, seguint per pistes fins a Folgueroles i Tavèrnoles. En aquest punt seguirem per la carretera BV-5213, poc transitada, que ens porta al Parador Nacional de Sau. Si fem una petita desviació de la ruta podem visitar el Monestir de Sant Pere de Casserres (visita aconsellada ). Tot seguit anirem vorejant el pantà de Sau per una pista de ciment que ens guiarà fins a travessar la pressa de Sau i començar a pujar per una pista de ciment amb alguna pendent exigent fins a Rupit.

El recorregut en BTT, passa Sant Pere de Casserres en l’etapa 3, la qual va de Vic a Ripoll.
La ruta té sortida a la Plaça Major de Vic, passant pel casc antic de la capital de comarca per agafar el carril bici que ens portarà fins a arribar al passeig que en conduirà a Calldetenes, aquests primers quilometres en un ambient més urbà.
A Calldetenes, agafarem la Ruta dels Molins,  un preciós sender que segueix el torrent de Sant Martí custodiat pels sis molins fariners que hi ha al llarg del seu recorregut, fins arribar al poble de  Julià de Vilatorta i seguint per pistes fins a Folgueroles i Tavèrnoles.
Un cop a Tavèrnoles, seguirem per la carretera BV-5213, poc transitada, que ens porta al Parador Nacional de Sau i farem una petita desviació de la ruta principal per  arribar al Monestir de Sant Pere de Casserres.
Tot seguit, la ruta continua vorejant el pantà de Sau per una pista de ciment que ens guiarà fins a travessar la presa i començar a pujar per una pista de ciment amb alguna pendent exigent fins  arribar a Rupit.

Aquesta ruta també es pot fer en sentit invers, amb un descens interessant des de Rupit fins al Pantà de Sau.